Čajovník
Čajovník (Thea
sinensis) je stálezelená rostlina z rodu Camellia.
Botanici obecně rozeznávají tři hlavní skupiny (čínskou, ásámskou a indočínskou)
jejichž listy slouží k výrobě čaje.
Čajovník čínský neboli Camellia sinensis dorůstá (pokud jej nikdo
nesestříhává a neotrhává) do výšky 2 až 3m a daří mu v Číně, Tibetu a
Japonsku. Je odolný proti chladu a může dávat 5cm dlouhé listy až sto let. Čajovník
ásámský čili Camellia assamica je považován
spíše za strom než keř. Může dosáhnout výšky 14 až 18m a listy má 15 až 35cm
dlouhé. Vyhovuje mu tropické ponebí a poskytuje sklizeň přibližně 40let. Nízké
stromy indočínské skupiny dorůstají do výšky kolem 4,5m. Používají se hlavně ke
křížení.
Čajovník vytváří tmavě zelené,
lesklé, kožovité listy a křehké, malé bílé květy o průměru zhruba 2,5cm,
s pěti až devíti okvětními lístky připomínající jasmín. Z květu se
vyvine plod podobný muškátovému oříšku, jež obsahuje jedno až tři semena.
Čajovníky nejlépe prospívají ve velmi teplém, vlhkém prostředí. Nejvhodnější je
pro ně teplota od 10 do 29,5°C, roční srážky 2000 až 2280mm a nadmořská výška
300 až 2100m.n.m. Kombinace správné nadmořské výšky a vlhkosti zajišťuje
žádoucí pomalý růst. Čajovníkové listy pocházejí z větších nadmořských
výšek dávají výraznější a kvalitnější nálev.
Mnoho
světoznámých čajů – vysokohorské ceylony, čínský Wu-i nebo nejlepší indické
darjeelingy – se připravuje z listů keřů pěstovaných ve výšce 1200m.n.m.
Stejně jako u výroby vína ovlivňuje výslednou
chuť a kvalitu čaje mnoho důležitých nepřímých faktorů, jako třeba podnebí,
půda, nadmořská výška, prostředí, v němž se sklízí a zpracovává, mísení,
balení, doprava a skladování.