Svatební koláčky
Svatební koláčky…
Ingredience: Na 90-120 kusů
Těsto:
4 žloutky,
6 lžic oleje,
8 lžiček cukru,
250 ml mléka,
sůl
Náplň:
žloutek,
cukr podle chuti,
vanilkový cukr,
citronová kůra
1 vejce na potření,
drobenka,
rozinky
Směs
Postup přípravy:
Vypracujeme těsto a necháme ho kynout asi hodinu na teplém místě.
Zpracujeme šlehačem suroviny na náplň, je možné malinko naředit mlékem, ale pozor, musí zůstat hustá!
Z těsta odkrajujeme malé kousky, plníme tvarohovou náplní, do každého koláčku můžeme dát 1-3 rozinky. Zabalíme do buchtičky, potřeme rozšlehaným vejcem, na vršek nasypeme drobenku. Dáme péct do střední trouby. Po upečení potíráme směsí másla a rumu.
Když vás přestane bavit tvořit malé koláčky, doporučuji udělat několik obrovských
(asi 2 na plech) stejným způsobem jako malé, jen je musíte hodně rozplácnout, aby vypadaly jako klasické koláče, a namazat povrch meruňkovou marmeládou, kterou opět posypete drobenkou.
Koláčky i koláče jsou po upečení vláčné, výborné a nevydrží jen proto, že je všichni rychle sníme.